Tot ce trebuie sa stim despre calciu

Stiati ca:
  • Vara, odata cu apa pierduta prin transpiratie, organismul pierde si o cantitate importanta de minerale, printre care si calciul?
  • Pierderile de minerale pot cauza probleme de sanatate precum crampe musculare, ameteli, cefalee, greata, varsaturi?
  • Bauturile care contin cola sunt bogate in fosfor si cofeina, determinand accelerarea pierderii de calciu la adulti, precum si o rata scazuta a fixarii calciului la copii si adolescenti, ceea ce conduce inevitabil la reducerea densitatii de calciu?
  • Consumul zilnic de cafea, ciocolata si bauturi acidulate intensifica eliminarea calciului din organism de aproape cinci ori? Acidul fosforic din compozitia bauturilor carbogazoase este responsabil de acest efect.
  • Dieta moderna, compusa din alimente tot mai procesate, furnizeaza constant cantitati mult mai mari de fosfor, dezechilibrand balanta celor doua minerale si avand ca efect eliminarea calciului din oase? Fosforul este cunoscut si ca "distrugator al calciului".
  • Surplusul de grasimi din alimentatie deregleaza absorbtia calciului, deoarece acizii grasi formeaza compusi indisolubili cu calciul, pe care organismul ii elimina?
  • O dieta bogata in calciu determina organismul sa arda mai multe lipide?
Calciul este cel mai raspandit mineral din organism, reprezentand aproximativ 2% din greutatea corporala. In proportie de 99%, aceasta cantitate de calciu se regaseste in oase si dinti, iar restul in celulele nervoase, sange, tesuturi si fluide.

Cateva dintre cele mai importante roluri ale calciului in organism sunt:
- mentinerea permeabilitatii membranei celulare
- contractia musculara
- mentinerea ritmului contractiilor cardiace
- transmiterea impulsurilor nervoase
- coagularea sangelui
- activarea enzimelor din organism
- absorbtia vitaminei B 12

In afara rolului lor structural, oasele sunt sursa de urgenta atunci cand organismul are nevoie de calciu. Astfel, corpul distruge si reconstruieste in permanenta oasele si, daca nu-i furnizam suficient calciu prin dieta zilnica, atunci calciul de care are nevoie este luat automat din oase. De aceea este foarte important sa avem mereu in vedere ca aportul de calciu din dieta zilnica protejeaza si foloseste cu masura calciul din oase. In copilarie si adolescenta, aportul de calciu este esential, deoarece in aceasta perioada se depoziteaza cantitatea maxima de calciu in oase. Nivelul calciului din oase incepe sa scada la adultii tineri si continua o data cu inaintarea in varsta. Femeile sunt mai expuse la riscul fragilizarii oaselor, ce conduce in timp la osteoporoza.

Adesea lipsa de calciu nu apare din cauza faptului ca acest mineral nu se regaseste in cantitati suficiente in alimentatie, ci din cauza ca organismul nu reuseste sa-l asimileze. Calciul se absoarbe la nivelul intestinului subtire, iar randamentul absorbtiei depinde de o serie de factori, precum:
- pH-ul la nivel intestinal
- cantitatea de vitamina D din organism
- nivelul de estrogen
- forma si gradul de dizolvare a calciului administrat

O dieta bogata in produse lactate ne-ar putea asigura necesarul zilnic de calciu, de 1.000 mg la adulti. Exista, insa, persoane care fie nu agreeaza lactatele, fie nu le pot digera, deoarece prezinta intoleranta la lactoza. Pentru astfel de persoane, suplimentele cu calciu sunt o alternativa.

 Forever Calcium:
- furnizeaza organismului necesarul zilnic de calciu in proportie de 100%, sub forma de citrat de calci
- dintre toate formele de administrare, citratul de calciu este cel mai usor asimilat de catre
organism
- contine magneziu si vitamina D, doi compusi esentiali pentru absorbtia calciului in organism
- este usor de digerat si se absoarbe eficient in organism
- are gust placut de vanilie


"Prin aport alimentar corect, dieta diversificata si echilibrata si un stil de viata sanatos si activ se poate crea si mentine o stare de sanatate optima a sistemului osos pana la varste inaintate."

(Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi)
(revista Forever nr. 111, iulie 2008)